Wijngaarden en boerderijen van Washington County

Washington County vineyardsWijngaarden in Washington County.

Wijngaarden en boerderijen van Washington County.

De bewoners van Washington County moeten glimlachen als iemand hen verteld over de ‘farm-to-table’ trend (van de boerderij naar de tafel) in de rest van het land. In de Willamette Vallei, circa 20 minuten ten westen van het centrum van Portland, is ‘farm-to-table’ niet een trend, maar is een manier van leven zoals dat al jaren het geval is.

De drukst bezochte plek is ongetwijfeld de Beaverton Farmers Market (op zaterdagen van mei tot november; op woensdagen van juni tot november). Wat ooit als een kleine gezellige verzameling van 12 kramen begon in 1988, is nu uitgegroeid tot 160 verkooppunten, waarmee dit de grootste groente- en fruitmarkt is in de staat. Op zaterdagen lijkt het soms wel een popfestival, als meer dan 22.000 mensen de kramen en de opmerkelijk gevarieerde producten bekijken, de levende muziek aanhoren en zich tegoed doen aan stomende tamales, crêpes en ontbijtsandwiches.

Om nog dichterbij de bron te komen, rijd je 14 km (10 mijl) naar het zuidwesten, waar de Smith Berry Barn te vinden is. Achter de grote schuur die zo uit een verhalenboek lijkt te zijn gekomen, vind je wel 10 verschillende soorten bessen en andere vruchten (alleen de gele frambozen met hun zoete ananas-achtige smaak zijn al de moeite waard), evenals 20 verschillende soorten appels. Ga vervolgens naar de Garden Market en de Gourmet Gift Shop, waar je koffie kunt drinken – of beter nog, een milkshake – terwijl je winkelt voor groenten, lokale honing en kruiden.

De wijngaarden van Washington County hebben hun eigen variant van het ‘farm-to-table’ principe, namelijk ‘farm-to-bottle’ (van de boerderij naar de fles). Ardiri Vineyards is als eerste aan de beurt met 6 hectare (15 acres) aan wijngaarden in Bourgondische stijl, waarbij de wijnranken dicht bij elkaar staan. Deze nauwe opstelling zorgt ervoor dat de wijnen en druiven erg smaakvol zijn. Ardiri heeft ook wijngaarden in Napa Valley, dus je kunt de Pinot Noir van Oregon vergelijken met die van onze zuidelijke buren. Een middag wijnproeven kan hier makkelijk uitlopen tot een vroege avond, dankzij de beste patio die hier in de vallei te vinden is. Zachte stoelen met kussens, rondom een zelfaangelegde vuurpit, met op de achtergrond het beboste voorgebergte van Chehalem. Dit plaatje zou zo in een tijdschrift kunnen staan.

De eigenaren van de Oak Knoll Winery, circa vier mijl naar het oosten, halen hun druiven van verschillende wijnvelden in de staat. Vele wijnen hebben prijzen gewonnen, zoals de 2009 Pinot gris, die door de Wine Enthusiast‘s werd uitgeroepen tot de Top 100 Best Buys of 2012, of de Frambrosia, een dessertwijn gemaakt met een pond frambozen uit Oregon in elke fles.

Hoog in de heuvels boven Beaverton, springen de Cooper Mountain Vineyards bijzonder in het oog. Cooper Mountain heeft als eerste (in het Noordwesten) het predicaat van biodynamische wijngaarde gekregen, vanwege het gebruik van organische, duurzame methoden om wijn te produceren. Een bezoek aan de proefkamer is tevens een snelcursus in wijn ‘taal’, want de schenkers maken je niet alleen bekend met de smaakelementen van de wijn, maar ook van het terroir (de grond en het klimaat). En dan rijst ook de volgende vraag: gaan we naar huis met een fles Old Vines Pinot Gris, met zijn citrusachtige smaak of met de Life Pinot Noir, die meer smaakt naar kruidige rode vruchten?. Antwoord: Neem beide.

De heerlijke wijnen van de vallei gaan bijzonder goed samen met de evenzo smakelijke groenten en fruit in de regio. Dit is een specialiteit van Decarli Restaurant, in het centrum van Beaverton. Dit menu dat door elk van de seizoenen wordt geïnspireerd bestaat uit: alle mogelijke variaties, van zalm en bessen uit de warme zomers, tot zelfgeplukte cantharellen in de herfst. Tijdens het drinken van je gekozen versnapering en een niet te versmaden oester uit Fanny Bay met Prosecco mignonette, zul je niet meer twijfelen hebben over de aantrekkingskracht van ‘farm-to-table’.

Eten

Chennai Masala

Laat je niet in de war brengen door de winkelstraat-achtige omgeving. De authentieke schotels uit het zuiden van India en de unieke Medu Vada gerechten mag je echt niet missen.

Hall Street Grill

Hoogwaardige steaks, visgerechten en seizoensgroenten vormen het middelpunt van dit restaurant met zijn uitstekende keuken en een aantrekkelijke buitenterras.

Spelen

Tree to Tree Adventure Park

Klim in de bomen, op platforms, bruggen en tokkelbanen die wel tot 18 meter (60 voet) boven de grond hangen bij het avonturenpark Tree to Tree. Open van maart tot november.

Broadway Rose Theatre Company

De grootste professionele non-profit muzikale theatergroep in Oregon, vermaakt het publiek met Broadway musicals, komedies en revues.

Tualatin Rivier National Wildlife Refuge (Natuurreservaat)

Het hele jaar door kun je langs de natuurpaden in dit natuurreservaat wandelen, waar je meer dan 275 diersoorten kunt vinden, evenals een enorme variëteit aan vissen, insecten en planten.

Verblijven

Het Orenco Hotel

Midden in de Orenco Stationsbuurt — een voetgangersvriendelijke buurt midden in de stad -vind je dit luxe boetiekhotel dat gebouwd is in Bostonian stijl.

L.L. “Stub” Stewart State Park

In dit park vind je naast de wandelpaden ook fiets- en ruiterpaden, picknickfaciliteiten en zelfs disk-golf. Tevens zijn er indit park kampeergelegenheden voor tenten en campers en rustieke blokhutten.

×