Voetbal in Portland: Timbers en Thorns

Portland Timbers vs FC DallasDe Portland Timbers vieren een goal op hun thuisveld.

Met de hele stad vol met fans, hebben de Portland Timbers en Thorns het spel in handen.

Welkom in ‘Soccer City, U.S.A.’ Deze bijnaam werd al aan Portland gegeven toen het professionele voetbal voor de eerste keer in de staat werd geïntroduceerd in de jaren 70. De voetbalkoorts in deze stad is duidelijk voelbaar, of ze nu in de Amerikaanse ‘eredivisie’ spelen of niet. Maar sinds 2011, toen de Portland Timbers het 18e team werd in de Major League Soccer, wordt deze bijnaamnog vaker gebruikt. In 2013, werd het vrouwenteam de Portland Thorns FC opgenomen in het nieuwe National Women’s Soccer League en ze wonnen daarna ook nog het eerste kampioenschap van de nieuwe liga, waardoor Portland onmiskenbaarop de kaart werd gezet.

Beide teams hebben hun thuishonk in het centraal gelegen Providence Park, een herkenbaar punt in Portland dat met een renovatie van 31 miljoen dollar totaal voetbalvriendelijk werd gemaakt. Het thuisstadion met 22.000 zitplaatsen ligt niet alleen op loopafstand van de hotels in het centrum, maar is ook toegankelijk met het openbaar vervoer, inclusief de MAX light rail (tram).

“Wij hebben iets dat zeer zeldzaam is in de Major League Soccer”, zegt Merritt Paulson, de eigenaar van de Timbers en de Thorns, “een stadion in het centrum van de stad, dat volledig is ingericht voor voetbal”. En niet te vergeten, het is een stadion dat gevuld is met de grootste fans in het land, waarbij de meesten lid zijn van het zeer verknochte Timbers Army, de onofficiële gangmakers die het team al tientallen jaren volgen. Op de avonden dat het team speelt, zijn ze steevast aanwezig en staan ze de hele wedstrijd klaar om te zingen en hun team aan te moedigen.“Er zijn veel teams die proberen om onze atmosfeer na te maken”, zegt Paulson. “Het is zeer organisch, in de geest van Portland en dat is iets dat de fans zelf hebben ontwikkeld. Het is bijzonder”.

Het is altijd gezellig, maar er is geen twijfel mogelijk: het winnen van de wedstrijden is van groot belang voor deze fans die sjaals dragen met “No Pity” (geen medelijden) en zangkoren hebben die de hele wedstrijd doorgaan. Winnen is vooral belangrijk tegen de aartsrivalen van de Timbers, de Seattle Sounders en de Vancouver Whitecaps, tegen wie ze strijden in de Cascadia Cup. Je kunt je voorstellen dat de kaarten voor deze voetbalwedstrijden snel zijn uitverkocht in Portland. Maar vrees niet als je er geen hebt kunnen bemachtigen. Grijp de meest dichtstbijzijnde barkruk, want de wedstrijd is waarschijnlijk te zien op elke tv in de stad.

Het voetbalseizoen van de Timbers loopt van  maart tot oktober. De Thorns spelen van april tot augustus. Je kunt hier individuele kaarten kopen.


VERVOER

MAX light rail (tramlijn): Blauwe, Groene, Rode en Gele lijnen
TriMet bus: Meerdere lijnen
Portland Streetcar (tram): North-South, Central Loop lijnen

TRIMET TRIP PLANNER »

×