Washington Park

Flowers and kid in Washington ParkWashington Park in bloei.

Het meest kenmerkende park van Portland biedt tuinen, musea, herdenkingsplaatsen, een dierentuin, wildernis en nog veel meer.

In het bekendste park van Portland vind je niet alleen maar grote bomen en picknicktafels. Op slechts twee mijl ten westen van het centrum en bereikbaar met de MAX light rail, vind je Washington Park dat zich uitstrekt over 64 hectare (159 acres). Hier vind je een dierentuin, twee musea, een spectaculaire rozentuin, een van de meest authentieke Japanse tuinen in de wereld en nog veel meer. Hieraan grenst Forest Park, een van de meest vooraanstaande stedelijke natuurgebieden in het land is en ruim 2010 hectare (5100 acres) beslaat. Hieronder vind je een rondleiding.

KINDVRIENDELIJKE ATTRACTIES

IJsberen, Steller-zeeleeuwen, berggeiten en leeuwen trekken bezoekers naar de Oregon Zoo. Maar de grootste beroemdheid is Packy, met zijn 51 jaar de oudste Aziatische olifant die in een dierentuin in Noord-Amerika werd geboren; hij was het resultaat van het beroemde kweekprogramma voor Aziatische olifanten in de dierentuin van Oregon. (Met de geboorte van Lily in december 2012, biedt de dierentuin nu een thuis aan acht Aziatische olifanten). Er is altijd wel iets te doen in de dierentuin: zo zijn er zomerconcerten, “Howloween” trick or treat en bijvoorbeeld ZooLights lichtshows tijdens de feestdagen. De meest geliefde dierentuin van Portland schittert in elk seizoen.

Niemand is ooit te oud om te leren, toch? Er zijn meer dan twaalf tentoonstellingsruimtes te vinden in het Portland Children’s Museum (Kindermuseum), inclusief de ‘graafkuil’ met bulldozers en graafmachines, een theaterruimte met een toneel en rekwisieten, een dierenziekenhuis met pluche patiënten en een babytuin die zacht (en leuk) genoeg is voor de allerkleinsten. De dagelijkse evenementen bestaan o.a. uit kleien, voorlezen van dierenverhalen en schermen. (Rustig maar, de zwaarden zijn van schuim, maar de schaterlachen zijn echt!).

De ecologie van bossen is nog nooit zo cool geweest. De tentoonstellingen in het World Forestry Center (Wereld Bosbeheercentrum) zorgen voor heel wat extra adrenaline, waar je simulaties vindt van allerlei zaken zoals Smokejumpers (speciale parachutisten die bosbranden blussen) tot aan Jeep tours in de Afrikaanse jungles. Nog steeds geen hartkloppingen? Ga dan omhoog met de zipline tot meer dan 15 meter (50 voet) boven de bomen of bezoek speciale, superspannende exposities.

Ten zuiden van de Rose Garden bevindt zich de speeltuin van Washington Park. Hier vind je een opwindende verzameling van glijbanen, gigantische kastelen, loopbruggen, klimbanen en schommels. Ga op reis in stijl met de Oregon Zoo stoomtrein, die op een paar passen afstand stopt.

TUINEN ALOM

Apricot Candy, Burgundy Iceberg en Rhapsody in Blue, zijn slechts enkelen van de 722 verschillende rozen die zijn vertegenwoordigd in de meer dan 10.000 rozenstruiken die kunnen worden bekeken en natuurlijk ook worden geroken in de International Rose Test Garden. Dit is de oudste, dagelijks geopende, openbare rozentuin in het land. De meeste rozen bloeien van mei tot september. Op de 1,8 hectare (4,5 acres) die deze tuinen beslaan zijn niet alleen rozen te bekijken, want op de verschillende niveaus vind je ook beeldenkunst, een cadeaushop in bloementhema en adembenemende uitzichten over Mount Hood en de skyline van Portland.

Over de Portland Japanese Garden werd door de voormalige Japanse ambassadeur Kunihio Saito gezegd dat deze de meest authentieke tuinen zijn buiten Japan. Op de 2,2 hectare (5,5 acres) maak je een adembenemende reis naar het Land van de Rijzende Zon. De reis gaat langs vijf unieke tuinlandschappen (een wandeling om het meer, een ceremonieel theehuis, een natuurlijke tuin, een vlakke tuin en de zandsteentuin) met daarin kersenbomen, azalea’s en Japanse esdoorns. Traditionele evenementen zijn o.a. het observeren van de maan in de herfst.

Hoyt Arboretum wordt ook wel het “levende klaslokaal” van Portland genoemd. Hoe kun je anders een gebied van 75 hectare (185 acres) met meer dan 1000 soorten aan planten omschrijven? Neem een van de plattegronden mee en kies uit 19 km (12 mijl) aan wandelroutes. Ontdek exotische bomen zoals de Chilean Monkey Puzzle, weeping sequoias en grote hoeveelheden bloemdragende bomen zoals dogwood (kornoelje) en magnolia’s.

Het Wildwood Trail is bekroond als een National Recreation Trail en strekt zich ruim 48 km (30 mijl) uit over de hele lengte van Forest Park. Je vindt er ontelbare routes met korte paden. Het begin van de wandelroutes vind je ten noordwesten van het Washington Park MAX station vindt u het begin van de wandelroutes.

Wil je op avontuur in de stad? Kies dan voor de 4T Trail, een duidelijk aangegeven lus van 7,2 km lengte (4,5 mijl), die wandelaars laat genieten vanwandelpaden, een trein en een trolley (ofwel de Portland Streetcar) en de Portland Aerial Tram (de kabelbaan). Buiten het Washington Park MAX station is de start van de route aangegeven met 4T bordjes. Een dagkaart voor TriMet is vereist.

PLECHTIGE HERDENKINGSPUNTEN

De gebogen zwarte granieten muur van het Vietnam Veterans of Oregon Memorial werd geplaatst in 1987 en is geïnspireerd door het ontwerp van het beroemde Vietnam Veterans Memorial in Washington, D.C. In de muur zijn 800 namen van bewoners van Oregon gegraveerd. Deze mensen zijn overleden of nog steeds vermist. Bovendien staat er informatie over gebeurtenissen uit die tijd.

Het Oregon Holocaust Memorial is een kleinschalig monument met een zeer emotioneel geladen representatie van een plein, zoals de vele pleinen waarop de Joden werden verzameld voordat ze werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Bronzen afgietsels van schoenen, brillen en koffers die de schamele bezittingen moeten voorstellen die in de chaos verloren gingen en een muur met uitspraken van hen die overleefden, zijn een bron van stille reflectie.

TRANSPORT VAN EN NAAR HET PARK

De Blauwe en de Rode lijnen van MAX light rail (trams) gaan richting Washington Park; het MAX-station is dichtbij Oregon Zoo (de dierentuin), Portland Children’s Museum, World Forestry Center Discovery Museum, Vietnam Veterans Memorial en de stadsroutes 4T en de Wildwood trailheads.

TriMet buslijn 63 gaat eveneens van Providence Park in het centrum naar Washington Park, met haltes bij de International Rose Test Garden, Japanse Tuin, Oregon Zoo, Portland Children’s Museum en het World Forestry Center Discovery Museum.

Vanaf Memorial Day (laatste maandag in mei) tot aan Labor Day (eerste maandag in september), stopt de Washington Park Loop bus bij alle belangrijke attracties van het park, evenals het Washington Park MAX station. Vanaf Memorial Day tot aan Labor Day, rijdt de shuttle dagelijks iedere 25 minuten van 10.00u tot 19.00u. Tussen Labor Day en 31 oktober en tussen 1 mei en Memorial Day, rijdt de shuttle alleen in de weekenden. Tijdens de zomer van 2014, is de Washington Park Loop bus (lijn 83) gratis voor passagiers.

×