Portland Art Museum

Portland Art MuseumHet Portland Art Museum heeft twee gebouwen die worden gescheiden door een openbare beeldentuin.

De grote tentoonstellingen zijn een uitstekende aanvulling op de imposante collecties van Noordwestelijke en Indiaanse kunst van het museum.

Het Portland Art Museum is het grootste kunstmuseum in Oregon en één van de oudste musea van de Verenigde Staten. Het museum is opgericht in 1892 en de eerste tentoonstelling was een verzameling van indrukwekkende Griekse en Romeinse beelden, die op de bovenste verdieping van de bibliotheek in de stad werden getoond. Deze beelden zijn nog steeds aanwezig in het museum, als herinnering aan hoe het museum – en de westerse kunst – ooit begon.

CAMPUS

Tegenwoordig neemt het museum een centrale plek in het culturele district van de South Park blokken. Het omvat twee historische gebouwen waar je een grote en veelomvattende collectie van kunst kunt bewonderen. In 1932 verhuisde het museum naar het hoofdgebouw, ontworpen door Pietro Belluschi: met een elegante en hedendaagse Georgische stijl, met strakke lijnen en geavanceerde ideeën. De renovatie die het museum uitvoerde in 2005 aan de Masonic Temple aan de noordzijde van het gebouw, creëerde meer ruimte voor tentoonstellingen en kantoren.

Het oorspronkelijke ontwerp van Belluschi was zijn tijd ver vooruit. Het waren open ruimtes, hierdoor was er veel natuurlijk licht in de galerijen van het museum. Vooral de binnenplaats die achter de ingang ligt is voor vele bezoekers een verrassing.. Er werden meer vleugels aan het gebouw toegevoegd: eerst om het Pacific Northwest College of Art te huisvesten (toen onder de naam Museum Art School en uiteindelijk afgesplitst naar een eigen instelling) en daarna een aaneenschakeling van kleinere galeries. De oude Masonic Temple is het Jubitz Center of Modern and Contemporary Art geworden en ondanks dat het een oud gebouw is, zijn de toenmalige rijkversierde kamers intact gebleven.

VERZAMELINGEN

Het museum heeft indrukwekkende verzamelingen van prints en tekeningen, Aziatische kunst, Indiaanse kunst (vooral van het Pacific Coast gebied) en Noordwestelijke stukken. De Europese en Amerikaanse collecties bevatten een aantal uitzonderlijke stukken, met name uit de 19e en 20e eeuw. De omvangrijke verzameling prints en tekeningen werd voornamelijk opgebouwd door Gordon Gilkey en bevat oude meesters (Dürer en Rembrandt), evenals meer recentelijke voorbeelden van deze kunstvorm. Onder hoofdcurator Bruce Guenter is het aandeel van moderne kunst in het museum drastisch gegroeid, gedeeltelijk omdat de collectie van de grootste modernisten-criticus Clement Greenberg werd toegevoegd, waardoor het museum een unieke aanblik heeft gekregen op de ontwikkeling van de geavanceerde kunst in het midden van de 20e eeuw.

Native American art (Indianenkunst)

De collectie Indianenkunst werd uit twee belangrijke bronnen opgebouwd: de Rasmussen Collection of Northwest Coast art, met zijn fantastische maskers en kano’s van walvisjagers, en de encyclopedische collectie van Elizabeth Cole, die zich vooral richt op de uitzonderlijke werken van de indianenstammen uit de Southwest, Plains, Plateau en Woodlands.

Northwest art

Northwest Art (Noordwestelijke kunst) is een publiekstrekker, die het spoor volgt van de ontwikkeling van kunst in Oregon en Washington sinds de 19e eeuw. De curators van het museum hebben wijselijk deze werken opgesplitst en hebben bijvoorbeeld het beste werk van de noordwestelijke abstractionisten ondergebracht bij de bekendere collega’s in New York. De galerie in het Portland Art Museum die speciaal is ingericht om de noordwestelijke kunst te tonen, geeft een zeer goed beeld van de bekende artiesten die hier gewoond en gewerkt hebben,zoals o.a.: C.S. Price, Mark Tobey, Morris Graves, Hilda en Carl Morris, Sally Haley en Michele Russo.

OOK GOED OM TE WETEN

Het museum is gesloten op maandagen. Kinderen van 17 jaar en jonger mogen gratis naar binnen. De toegang is gratis elke vierde vrijdag van de maand van 17.00u tot 20.00u. Meerdere keren per jaar is de toegang gratis en zijn er speciale familieprogramma’s (zie de kalender voor meer informatie).


VERVOER

MAX light rail (tramlijn): Blauwe, Groene, Rode en Gele lijnen
TriMet bus: Meerdere lijnen
Portland Streetcar (tram): North-South, Central Loop lijnen

TRIMET TRIP PLANNER »

×