Kunst in Portland

Quintana GalleryIndianenkunst in de Quintana Gallery in Pearl District.

Galeries, openbare kunst en avant-garde instituten maken de kunstscene van Portland compleet.

Naast het Portland Art Museum kun je een heel scala aan visuele kunst vinden in de vele galeries, openbare ruimtes en zelfs op zeer onverwachte plaatsen.

GALERIES

Het grootste aantal kunstgaleries zijn te vinden in Pearl District van Portland, in het noordwestelijke deel van de stad en de plek waar op donderdagen de First Thursday kunstwandeling wordt georganiseerd. Gevestigde galerie-namen zoals Froelick, Augen, Charles A. Hartman en Elizabeth Leach zijn synoniemen geworden voor het werven van kunst in het noordwesten. Blue Sky Gallery toont suggestieve, visionaire foto’s met in het oog springende details. De nabije Everett Station Lofts — kleine studiogaleries — huisvesten een breed scala aan onafhankelijke, experimentele en commerciële kunstenaars.

Zoals je misschien al verwacht kun je in Alberta Arts District in het noordoosten van Portland eveneens vele galeries vinden. Guardino Gallery, opgericht in 1997, specialiseert zich in hedendaagse kunst uit het noordwesten. Ook vind je in Alberta Street galeries, zoals Screaming Sky, Ampersand en nog veel meer. Plan je bezoek op de laatste donderdag van de maand (op Last Thursday ) en je zult de straat zien op zijn meest creatieve manier met onafhankelijke artiesten die links en rechts op de stoep hun werken te koop aanbieden.

OPENBARE KUNST

Tijdens een bezoek aan Portland is het onmogelijk om openbare kunst te ontlopen. Het stadshart heeft een verrassende mix van artistieke stijlen… Je vindtopenbare kunst inde architectonische façaden, in de straten, in de parken, binnen in openbare gebouwen en in de beeldentuinen buiten het Portland Art Museum.

Download een gids voor de openbare kunst in de stad.

Deze gids, geproduceerd in samenwerking met de Regional Arts & Culture Commission (RACC), is ook verkrijgbaar als een gedrukte folder bij het Visitors Information Center op het Pioneer Courthouse Square in het centrum van Portland. RACC biedt ook een online zoekfunctie voor openbare kunst.

DE AVANTGARDE

Disjecta, een galerie in het noorden van Portland die de Warhol-prijs gewonnen heeft, heeft een eigen, brede visie op het conserveren van kunst. De galerie toont hedendaagse kunst in zijn standaard collectie, huisvest nieuwe werken en is open voor multidisciplinaire evenementen gedurende het hele jaar. Aan het einde van de zomer, zijn alle ogen gericht op het twee weken durende Time-Based Art Festival (ook wel “TBA” genoemd, het ‘tijdgebaseerde kunstfestival’). Dit wordt georganiseerd door Portland Institute for Contemporary Art, ofwel PICA. Ze installeren pop-up galeries die worden afgewisseld met verschillende kunst en kunstfeesten. YU Contemporary in Southeast heeft onlangs de rol op zich genomen als de historicus voor hedendaagse kunst in de regio, door hedendaagse kunst uit Oregon te vergaren en lenen van archieven. Met als doel de post-moderne conversatie gaande te houden.

×