Geschiedenis van Portland

Benson BubblersDe emblematische Portland "Benson Bubbler" fonteinen werden in 1912 geïntroduceerd.

De oorspronkelijke bewoners waren de indianen, toen kwamen de ontdekkingsreizigers Lewis en Clark en maakten van Portland een havenstad. Vandaag de dag is Portland een stad met een duurzame toekomst.

Vaak wordt het begin van de geschiedenis van Portland aangegeven met Meriwether Lewis en William Clark en hun reis naar deze regio in 1805, maar de vele verhalen van de Native Americans (Indianen) die in de Pacific Northwest woonden – lang voordat de witte settlers arriveerden – worden vaak over het hoofd gezien. De Chinook stam zijn de originele bewoners en zij hielden zich bezig met vissen, voedsel verzamelen en handelen; vele van de bekende plaatsen in Portland — zoals de Willamette River en Multnomah Falls — hebben nog steeds de namen die zij deze plekken hebben gegeven.

Maar toen de settlers aankwamen vanaf de Oregon Trail en Portland tot hun thuis maakten, gaven zij hun eigen namen aan de omgeving. De naam die tot nu toe nog steeds wordt gebruikt is ‘Stumptown’. Dit was de eerste bijnaam voor de stad omdat de omgehakte bomen die voor de bebouwing werden gebruikt het aanzicht van de stad bepaalden. Als een houthakkerstad die een oneindige voorraad van bossen om zich heen leek te hebben, werd de omgeving al snel volop ontwikkeld en werden de oeroude bomen ongenadig neergehaald. Vanuit de oostkust kwamen pioniers en avonturiers in grote getalen naar de stad. Twee ervan – Francis Pettygrove, een koopman uit Maine en Asa Lovejoy, een advocaat uit Massachusetts – besloten om een munt op te gooien om te bepalen of de stad, de naam Portland of Boston moest krijgen. Nu is deze munt bekend als “The Portland Penny”, en dit bepalend stukje koper wordt tegenwoordig getoond in het Oregon Historical Society Museum.

Met de Willamette Rivier als zijn centrale punt (en de nabijheid van de Columbia rivier en de Stille Oceaan) werd Portland al snel bekend als een havenplaats, tegelijkertijd werd de stad een toevluchtsoord voor wilde zeemannen die veel dronken en andere ondeugdelijkheden uitvoerden in het centrum van de stad. Dit deel van de stad staat nu bekend als Old Town Chinatown. Soms werden de werklui zelfs gekidnapt, of ‘geshanghaied’, en verkocht aan de kapiteins die mannen nodig hadden voor hun schepen die naar Azië voeren.

Net als in de rest van Amerika veranderde de havenactiviteiten van Portland aanzienlijk in de Tweede Wereldoorlog. Er kwam hydro-elektrische energievoorziening in het gebied en de plaatselijke scheepswerven ondersteunden de oorlogsinspanningen. Portland begon pas echt te groeien toen de plaatselijke scheepswerven vrachtschepen gingen bouwen voor het Verenigd Koninkrijk. Na de aanval op Pearl Harbor waren er bevoorradingschepen nodig voor de vliegdekschepen van de Amerikaanse marine, ook deze werden in Portland gebouwd. In die tijd vulde de regio zich met nieuwe bewoners en werden er nieuwe wijken gebouwd waarin zij zich huisvesten. De stad was nog geen 100 jaar oud en in deze korte tijd had Portland al meer dan 360.000 inwoners vergaard.

Ondanks dat de originele oprichters van de stad het centrum op een verstandige wijze hadden ingedeeld (met een recht netwerk en klein eenvoudig opgezette blokken) moest de infrastructuur veranderd worden om aan de groei in de regio te kunnen voldoen en tevens de natuurlijke schoonheid van het gebied intact te houden. In 1974, heeft de stad één van de grote snelwegen omgelegd die Portland had los gekoppeld van de kust. De weg maakte plaats voor het 12 hectare (30 acre) openbare Waterfront Park. Daarna, aan het einde van de 70-er jaren, voerde Portland een virtuele grens in voor de stedelijke groei. Hierdoor werd de stedelijke groei gecoördineerd en werd de natuur rondom de stad in stand gehouden. Ook al kan Portland nooit meer de geschiedenis herschrijven, de oude bomen weer tot leven brengen of de vervuiling ongedaan maken die de snelle groei van Portland met zich meebracht, het huidige groene beleid is erop gericht om de schade te herstellen en ervoor te zorgen dat de stad en zijn bewoners een mooie toekomst tegemoet gaan.

×