Brouwerijen in Portland

F&D_Beer_Brewing_CascadeBarrel_TravelPortland_TorstenKjellstrandProeverij bij de Cascade Brewing Barrel House.

Sinds de 80-er jaren heeft Portland een dynamische bierscene met zijn ambachtelijk gebrouwen bieren, waardoor ze met recht de bijnaam draagt: ’Beervana’.

Portland huisvest 53 brouwerijen en dit aantal groeit maar door, meer en sneller dan in welke andere stad ook. Rond het begin van de jaren tachtig waren de brouwers van Portland hard bezig om de ambachtelijke (craft brewing) brouwmethoden van bieren te introduceren met verse ingrediënten zoals hop en gerst uit Willamette Valley en water uit de Bull Run. Naast de drukbezochte brewpubs (kroegen opgezet door de brouwerijen) en een kalender die volgepropt is met evenementen die een bierthema dragen, zijn het de smakelijke nieuwe brouwsels die de stad zijn voortdurende bijnaam ‘Beervana’ geven.

ZWAARGEWICHTEN VAN HOP

In Portland begon het bier pas echt te leven rond 1984 toen BridgePort Brewing en Widmer Brothers Brewing hun faciliteiten openden in wat nu het Pearl District heet, niet ver van waar Henry Weinhard’s bieren werden gemaakt, voor het eerst in 1860. Tegenwoordig bieden zowel BridgePort als Widmer rondleidingen aan en hebben ze bars die een proefserie serveren. Widmer heeft zijn brouwerij sindsdien verplaatst naar het noorden van Portland, praktisch gelegen langs de Gele Lijn van de MAX tram.Samen met McMenamins, die 57 kleinschalige brewpubs in het noordwesten uitbaat (elk uniek, maar verbonden aan elkaar door hun smakelijke bieren en historische locaties), zijn deze bedrijven allemaal het predicaat ‘microbrouwerij’ ontgroeit omdat ze meer dan 15.000 vaten per jaar produceren. Maar ze blijven elk briljant, smaakmakende dranken brouwen waarvan sommige alleen plaatselijk te krijgen zijn.

DE TWEEDE GOLF

Nieuwe ondernemers zijn altijd welkom in de brouwerijgemeenschap van Portland en in de 90-er jaren kwamen een aantal nieuwelingen die de bierscene weer nieuw bloed in pompten. Bijvoorbeeld Lompoc Brewing is al sinds 1993 bezig en steeds weer brengen zij nieuwe bieren op de markt, zoals hun donkere, rijke Lompoc Special Draft. Daarnaast voegen ze ook nieuwe locaties toe zoals de Sidebar, een proefkamer voorlimited-releases. In 1994 opende de Lucky Labrador Brewing Company hun eerste van vier locaties voor het publiek (en hun viervoeters), met een dikke, romige Black Lab Stout.

Ook in de 90-er jaren kwam Hair of the Dog onder het voetlicht, waarna zij een ware cultus teweeg brachten met hun eerste producten, een krachtig bier – dat gist in de fles – genaamd Adam and Fred. Om hun trouwe fans te plezieren, heeft Hair of the Dog in 2010 een proefkamer geopend in de Central Eastside. Hun kleinschalige oplagen gaan heel goed samen met het menu in de pub, waar je van alles kunt krijgenvanaf een kaasplateau tot aan chili.

Laurelwood Brewing opende zijn deuren in 2001 en heeft al verschillende locaties gehuisvest in het verleden. Hun bieren zijn te vinden op twee locaties in de Portland International Airport en in de brewpubs in noordoost Portland en Sellwood. Laurelwood zal misschien niet de meest opvallende zijn onder de lokale brouwerijen, maar ze zijn wel degenen die steeds weer nationale prijzen winnen en hun volume maakt hen de vijfde grootste brewpub in de Verenigde Staten.

De brouwerijen Rogue en Full Sail uit Oregon, debuteerde in Portland in de 90-er jaren, nadat zij zich eerst -respectievelijk – in Newport en Hood River hadden gevestigd. De meer recente filialen van Rogue zijn gevestigd in het centrum in het University District en bij de luchthaven, evenals de Green Dragon bierhal en de microbrouwerij in zuidoost Portland. Deschutes Brewery uit Bend opende een brewpub in Portland’s Pearl District in 2008.

VERSE PINTEN

Met de 21e eeuw kwam een nieuwe generatie brouwerijen naar Portland. Veel van deze brouwerijen hebben een doelgerichte aanpak, ze focussen op specifieke stijlen en technieken in het bierbrouwen, maar het is wel duidelijk dat ze boven alles hun bieren willen delen met anderen.

In de tussentijd zijn de fietsers allemaal op koers naar de enorme selectie van organische bieren die door Hopworks en de nieuwere Hopworks BikeBar worden aangeboden. De ‘eco-brewpub’ wordt voor 100% aangedreven door duurzame energie; bij de BikeBar kunje daarom meehelpen om de elektriciteit voor het gebouw te genereren door een van de twee hometrainer-fietsen te laten draaien. Als het dan tijd is om bij te tanken, geniet je van een heerlijke pizza en een dorstlessende Organische Hub Lager die over de hele wereld al prijzen heeft gewonnen.

Het ene deel van de Cascade Brewing Barrel House is een rijpingskamer en de andere helft is een pub en samen is dit emporium van 660 vierkante meter (7,100 square foot) een speciaalbedrijf dat zijn kenmerkende zure bieren aanbiedt. Elke dinsdag om 18.00u wordt een nieuw vat geslagen waarbij gezocht wordt naar de perfecte match met hun selectie in gerookt vlees, noten, salades en sandwiches. Het enorme terras is een favoriete bestemming voor zomeravonden.

Door het aannemen van de beginselen van de Franse en Belgische boerenbieren, heeft Upright Brewing zich genesteld als een verborgen schat in de lokale bierscene. De proefkamer in de kelder is niet chique aangekleed, maar dat komt omdat smaken daar veel belangrijker zijn en het seizoensmenu van limited-releases halen het beste uit de ingrediënten van de Northwest Pacific.

Het hart van deze kroeg is een open keuken waar gezouten vlees en andere vleeswaren worden geserveerd en Burnside Brewing schenkt daarbij seizoensgebonden en jaarlijkse favorieten zoals Sweet Heat, een wrang gerstenbier dat op smaak gebracht is met abrikozenpuree.

De Coalition Brewing met zijn 10 vaten heeft een eigen pub aan de overkant, waar ze smakelijke pinten serveren zoals hun Loving Cup Maple Porter. Coalition’s pilot programma produceert ook regelmatig recepten die door dappere thuisbrouwers uit de gemeenschap van Portland zijn aangedragen.

Een van de favoriete plekken waar de bewoners van het noordoosten van Portland graag komen is Migration Brewing, hier worden gerechten geserveerd die uitstekend samengaan met hun ambachtelijke bieren, zoals hun Lupulin IPA, een citrus-achtige mengeling van droge hopsoorten genaamd Centennial, Simcoe, Crystal en Cluster.

Base Camp Brewing, opgericht in 2012, laat u deelnemen aan twee van de plaatselijke passies: bier en het outdoorleven. Ze brouwen lagers, waaronder experimentele stijlen zoals India Pale Lager en S’mores Stout, evenals bier dat door Europese stijlen werd geïnspireerd zoals het Paulschienbier. De bieren van Base Camp worden ter plaatse gebotteld in aluminium flessen, die perfect zijn om het bier koud te houden tijdens wandeltochten, kayaktrips en andere avonturen.

Ooit begonnen ze in de garage van de eigenaar Mike als een nano-brouwerij, maar nu heeft The Commons Brewery zeven vaten die ze produceren en het hele jaar door twee soorten bier aanbieden: Urban Farmhouse Ale en Flemish Kiss, een Amerikaans-Belgische hybride -beide hebben vele prijzen gewonnen. Op donderdag tot zondag kunje terecht in hun proefkamer aan de Central Eastside en daar vindje een wisselende selectie van kleine oplagen zoals Brotherly Love, met een Valentijn-thema: Commons’ Belgische donker bier, Little Brother, gerijpt in bourbon-vaten met zure kersen uit het noordwesten en cacaostukjes geroosterd door Portland’s Woodblock Chocolate.

Breakside Brewery houdt een culinaire benadering erop na en richt zich op lokale, seizoensbepaalde ingrediënten en een samenwerking tussen plaatselijke chefs en producenten. Het resultaat? Een breed scala en veel variatie aan de tap, bij zowel de originele locatie in noordoost Portland en de grotere brouwerij in Milwaukie, even ten zuidoosten van Portland. Probeer eens wat anders zoals Just the Tip Spruced Wheat, gemaakt met lokaal gevonden toppen van de blauwe spar, Aquavit Barrel-Aged Braggot, honingbier gerijpt in de vaten van Krogstad Aquavit door House Spirits en Duck Duck Drunk: gebrouwen voor het derde jubileum van Breakside in 2013, dit experimentele chocolade-porterbier werd gestookt met 100 pond plaatselijk gekweekte Muscovy-eend.

Gluten-vrij bier is de enige focus bij Harvester Brewing, die op donderdagavonden proeverijen aanbiedt in zijn locatie aan de Central Eastside. Willamette Valley kastanjes, ter plaatse geroosterd, nemen de plaats in van de granen in de Harvester bieren, waaronder IPA, lichte en donkere variëteiten, evenals experimentele bieren die lokale ingrediënten hebben zoals frambozen of squash.

×